Член на ВСС - острие на прокуратурата и непоколебим привърженик на Цацаров, а

...
Член на ВСС - острие на прокуратурата и непоколебим привърженик на Цацаров, а
Коментари Харесай

Шеги и закачки: острие на Гешев във ВСС опита да не пусне Атанаска Дишева в командировка в чужбина

Член на Висш съдебен съвет - острие на прокуратурата и непоколебим последовател на Цацаров, а по-късно - на Гешев, опита през днешния ден да се " пошегува " с Атанаска Дишева. Като гласоподава тя да не върви в командировка в Дъблин, Ирландия. Става въпрос за Огнян Дамянов.

Наглед точката от дневния ред звучеше безобидно и рутинно: Пленумът гласоподава разход - Олга Керелска, Атанаска Дишева и преводач да бъдат командировани на среща Еврепейската мрежа на правосъдните препоръки (ЕМСС) в Дъблин. Не е пресилено да се каже, че през годината такива командировки на членове на Висш съдебен съвет се случват десетки.

Керелска и Дишева са две от гласувалите срещу избирането на Иван Гешев за основен прокурор още през 2019 година, а след това имаха последвателна позиция против него и при опитите му за " импийчмънт " - и от Янаки Стоилов, и от Надежда Йорданова. Дишева обаче е изключително остра по отношение на основния прокурор - в това число изнесе преди години, че в коридора Гешев я е " заплашил " - по нейното разбиране - че от нея ще излезе страховит политик.

Та, през днешния ден Огнян Дамянов  - някогашен областен прокурор на Разград, взе думата и сподели, че от двете няма да поддържа единствено Дишева.

Причината била, че в предлагането авансово е записано кои да бъдат командировани, т.е. - не се взема решение на заседателната маса (нищо че то и за Керелска важеше същото, б.а.).

Дамянов посочи, че самата Дишева в миналото е изразявала несъглесие против този метод на работа - да се подават авансово направени решения кой по кое време да бъде командирован.

Самата Дишева взе думата, едвам изясни, че са препоръчани за командироване тези членове само по причина, че те извършват съответен план, на който ще е отдадена срещата в Дъблин. Това са те двете с Керелска.

Върховната съдийка, която може да се каже - не обича " да си оставя магарето в калта " и води 5 години борби с прокурорските членове в съвета, незабавно подсети, че скоро по същия метод са били командировани с авансово изтъкване Гергана Мутафова и Калина Чапкънова - и двете прокурорки, компактно подкрепящи Гешев. И тогава гласове срещу не е имало.
 Атанаска Дишева. Снимка Веселин Боришев
Водещата съвещанието Галина Захарова одобри предлагането на Дамянов - и двете командировани " лица " бяха гласувани разделно. Все отново при цялостно безмълвие останалите от прокурорската гилдия се отхвърлиха от обструкции и поддържаха и двете да бъдат командировани. Гласът на Дамянов остана самичък.

Самият Огнян Дамянов се озова по забавен метод във Висш съдебен съвет - на изборите през 2017 година той имаше тъкмо еднакъв брой гласове с друга кандидатка. Затова се наложи да се тегли чоп и под погледа на Сотир Цацаров, в заседателната зала на Висш съдебен съвет... шансът уточни него.

Оттогава той е хладнокръвен и разгорещен последовател на всяко решение на основния прокурор Цацаров, а след него и Гешев.

Естествено, и неговият мандат по конституция трябваше да е изминал дружно с останалите членове на Висш съдебен съвет през октомври 2022 г, само че все пак те не престават да заседават.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР